<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=431515529077345&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Harkitsetko työterveyshuollon vaihtamista? Älä turhaan jää kiinni vaihtamistuskaan, homma on helppo hoitaa!

Jos et ehdi lukea juttua, lähetä viesti työterveyshoitajalle, joka kartoittaa vaihtamisen tarpeen  – tai laske hinta heti laskurilla. 

Miksi vaihtaa työterveyshuolto?

Osa työnantajista kilpailuttaa palveluntarjoajat rutiininomaisesti muutaman vuoden välein, osa taas vaihtaa vasta, kun jokin hankituissa palveluissa harmittaa.

Tyypillisimpiä syitä vaihtoon ovat:

 • taloudelliset syyt: sairauspoissaolojen määrän kasvu tai palveluiden korkea hinta
 • tyytymättömyys hoitoon tai palvelutasoon
 • läpinäkyvyyden puute: työnantaja ei tiedä, mistä maksaa, laskut tulevat yllätyksinä tai raportointia ei ole
 • yhteydenpito ei suju toivotusti, esimerkiksi työterveyshoitajaa on vaikeaa saada kiinni.

Joskus tyytymättömyyden syynä voi olla yksinkertaisesti se, että sopimussisältö on epäselvä ja monimutkainen. Jos työnantaja ei tunne sopimuksen sisältöä, voi tämä johtaa "yllätyslaskuihin" tai työntekijöiden tyytymättömyyteen palvelutasoon.

Tärkeintä on valita yrityksen tarpeisiin sopivat palvelut.

Aloita vaihto näin

 1. Määrittele yrityksesi tarpeet ja listaa ne.
 2. Vertaa palveluita. Jos niiden laajuus on suurin ongelma, ei palveluntarjoajan vaihto välttämättä ratkaise ongelmia – joskus on järkevämpää vaihtaa saman palveluntarjoajan toiseen palvelutasoon.
 3. Kilpailuta palvelut ja pyydä tarjoukset tai laske hinnat hintalaskurilla.
 4. Vaikka olisitkin jo varma vaihtamistarpeesta, ota vanha palveluntarjoaja mukaan tarjouskilpailuun. Näin saat lisää perspektiiviä päätöksentekoon.
 5. Kysy rohkeasti ehdokkailta esimerkkiratkaisuja tilanteisiin, joihin et aiemmin ole ollut tyytyväinen. Vaadi selkeitä vastauksia, älä tyydy ympäripyöreisiin vastauksiin.

Potilastietojen siirtämisestä sinun ei tarvitse kantaa huolta: työterveyshuolto pääsee perehtymään niihin Kanta-järjestelmästä, mikäli työntekijäsi ei ole kieltänyt tietojen luovuttamista terveydenhuollon yksiköiden välillä.

Työterveyshuollon irtisanominen

 1. Ota yhteyttä nykyiseen yhteistyökumppaniin ja ilmoita heille irtisanomisesta. Voit myös pyytää uutta työterveyshuoltoa tekemään tämä puolestasi. Irtisanominen on tärkeää hoitaa kirjallisesti ja varmistaa, että ilmoitus sisältää kaikki tarvittavat tiedot, kuten irtisanomispäivän.
 2. Harkitse yhteistyön aloittamista uuden palveluntarjoajan kanssa jo irtisanomisaikana – joskus se on taloudellisesti järkevämpi vaihtoehto. Tarvittaessa voimme auttaa sinua pohtimaan järkevintä siirtymistapaa.
 3. Tiedota työntekijöille irtisanomisesta hyvissä ajoin ja kerro, mitä on tulossa. Jos palvelutaso muuttuu, on työntekijöiden tärkeää olla tästä perillä jo etukäteen.

BONUS: Jos vain suinkin ehdit, anna aikaisemmalle palveluntarjoajalle palautetta.

Kerro, mihin olit tyytyväinen ja mihin tyytymätön. Pyydä myös vastapalaute: työterveyshuollolla on usein henkilöstöstäsi arvokasta näkemystä, jota voit hyödyntää seuraavassa yhteistyössä.

Startti uuden kumppanin kanssa

Tärkeintä on, että aikataulu ja askelmerkit ovat molemmille osapuolille selvät. Vastuu aloitustoimenpiteistä on työterveyshuollolla, mutta työnantajan yhteyshenkilön pitäisi olla tavoitettavissa, jotta ne voi hoitaa.

Varmista, että työntekijät tietävät, miten ottaa yhteyttä uuteen palveluntarjoajaan, ja mitä he voivat palveluilta odottaa. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli myös palvelutaso muuttuu. Voit tarvittaessa pyytää tukea ja materiaaleja viestintään työterveyshuollosta.

Seuraa ja arvioi uuden palveluntarjoajan toimintaa ja palveluita. Arvioi, täyttääkö uusi palveluntarjoaja odotukset ja tarpeet suhteessa kuluihin, ja onko yhteydenpito sujuvaa.

Haluatko keskustella työterveyshuollon vaihtamisesta tai kaipaatko palvelukartoitusta? Ota yhteyttä, katsotaan, voisimmeko olla avuksi!

Lue lisää

Työhyvinvointi ja aivot
Työhyvinvointi ja aivot
3 toukokuuta, 2021

Työhyvinvoinnista puhutaan paljon – ja syystä. Kun työhyvinvointi on kunnossa, yritys myös todennäköisesti tekee parempa...

Vakuutus + työterveys – miksi ottaa sairausvakuutus?
Vakuutus + työterveys – miksi ottaa sairausvakuutus?
7 heinäkuuta, 2021

Kun yritys laajentaa työterveyshuollon palveluitaan, kannattaa myös sairauskuluvakuutusta eli terveysvakuutusta harkita ...

Täsmä Työterveys Helsingin Sanomien liitteessä
Täsmä Työterveys Helsingin Sanomien liitteessä
11 syyskuuta, 2017

Tänään Helsingin Sanomien mukana jaettavassa Työterveys-liitteessä on artikkeli Täsmä Työterveydestä. Klikkaa tästä ja l...