Miten löytää halvin työterveyshuolto mahdollisimman vaivattomasti? Entä onko hinnaltaan halvin myös käytössä edullisin? Pakettien vertaaminen, palvelutasojen selvittäminen ja kokonaiskulujen laskeminen voivat aiheuttaa kiireiselle yrittäjälle harmaita hiuksia.
Lukaise tämä juttu ja pääset nopeasti kartalle!
Mitä työterveyshuolto saa maksaa?
Työterveyshuollon hinta riippuu mm.
- asiakasyrityksen koosta
- valitun paketin laajuudesta
- palveluntarjoajan hinnoittelusta
- siitä, mistä Kelan korvausluokasta kuluja työnantajalle korvataan.
Näitä avataan alempana tekstissä tarkemmin.
Halvin työterveyshuolto ei aina ole käytössä edullisin, sillä hyvin järjestetty työterveyshuolto voi vähentää sairauspoissaolojen tarvetta ja lisätä työtyytyväisyyttä. Samaan aikaan korkea hinta ei kuitenkaan aina tarkoita parasta katetta kustannuksille.
Työnantajan onkin hyvä määritellä jo ennen kilpailuttamista, paljonko on valmis palveluista maksamaan, minkälaisia palveluilta tarvitsee ja kuinka suurta kuluriskinä sietää.
Jos haluat päästä Täsmän hintoihin käsiksi nopeasti, saat ne laskuristamme minuutissa.
Paketin laajuus
Työterveyshuolto koostuu kahdesta osasta:
- Pakollinen, lakisääteinen työterveyshuolto, joka keskittyy työn terveyshaittojen ennaltaehkäisyyn.
- Vapaaehtoinen sairaanhoito, jonka työnantaja voi tarjota halutessaan työntekijöille.
Lakisääteiset palvelupaketit
Palveluntarjoajien minimipaketeissa on paljon vaihtelua.
Osa palveluntarjoajista keskittyy peruspaketeissaan puhtaasti lakisääteiseen työterveyteen. Osa taas sisällyttää minimipaketteihinsa palveluita, joita laki ei edellytä. Tämä heijastuu myös työterveyshuollon hintaan.
Työterveyshuollon sairaanhoito
Vapaaehtoisen sairaanhoidon laajuus voi kattaa mitä tahansa etävastaanotosta magneettikuviin, terapiaan ja sairaanhoitoon. Sopimusta voidaan tarvittaessa täydentää vakuutuspalveluilla.
Olennaisinta sopimustason valinnassa on se, että työnantaja ymmärtää, mitä on ostamassa. Siksi mm. tarjous- ja sopimusasiakirjojen on oltava yksiselitteisen selkeitä.
Jos etsinnässä on halvin työterveyspainotteinen sairaanhoito, kannattaa perehtyä ennakkoluulottomasti myös etäpalveluihin. Niiden avulla hoituu nykyään jopa 85 % työikäisten vaivoista.
Täsmän paketteihin voit tutustua täällä.
Kiinteä vai suoriteperusteinen hinnoittelu?
Suoriteperusteinen sopimus
Suoriteperusteisessa sopimuksessa lopullinen hinta muodostuu kuukausimaksusta ja suoritteiden, kuten lääkärikäyntien laskutuksesta. Pelkän kuukausimaksun perusteella ei tällöin voi etukäteen arvioida, mikä työterveyshuolto on halvin.
Osa palveluntarjoajista laskuttaa suoritteina myös esimerkiksi neuvontapuhelut ja sähköpostiviestit.
- Lakisääteisen sopimuksen kohdalla on hyvä kysyä etukäteen, minkälaisia suoritteita ja laskuja on odotettavissa perusmaksun lisäksi.
- Jos yrityksessä sairastetaan vain vähän, voi vapaaehtoisen sairaanhoidon hinta jäädä suoriteperusteisena hyvinkin edulliseksi.
Kiinteästi hinnoiteltu työterveyshuolto
Kiinteähintainen työterveyshuolto on yrittäjälle huoleton ja ennakoitava. Kulut ovat yrittäjän tiedossa jo sopimusta tehtäessä.
- Kiinteästi hinnoitellussa lakisääteisessä työterveyshuollossa postilaatikkoon ei tupsahtele yllätyslaskuja esimerkiksi työpaikkaselvityksistä tai toimintasuunnitelmista.
- Kiinteähintaisessa sairaanhoidon sopimuksessa kuluriski on työterveyshuollon palveluntarjoajalla. Siksi myös työterveyshuollolle on hyötyä siitä, että yrityksesi työntekijät pysyvät mahdollisimman terveinä.
Täsmän kaikki paketit ovat kiinteästi hinnoiteltuja. Hinta-arvion saat minuutissa laskuristamme.
Onko halvin työterveys aina huono ja kallis hyvä?
Hinnaltaan halvin työterveyshuolto voi muuttua käytössä kalliiksi sopimukseksi, jos työterveysyhteistyö ei toimi odotetusti. Samaan aikaan korkea hinta ei ole laadun tae, sillä hinta voi kasvaa esimerkiksi ylimääräisinä teetetyistä tutkimuksista.
Täsmän näkemys on, että tutkimusten pitää aina olla lääketieteellisesti perusteltuja.
Työterveyspainotteisen sairaanhoidon kuluissa on toisaalta hyvä ottaa huomioon, että hyvällä työterveysyhteistyöllä on myös sairauspoissaoloja vähentävä vaikutus.
Yhden sairauspäivän hinta yritykselle on keskimäärin n. 350 e.
Työterveyshuollon kustannusvaikutus ulottuu sairauspäivien lisäksi välillisesti mm. työtyytyväisyteen ja eläköitymiseen. Hyvinvoiva työyhteisö tapaa olla myös tuottava työyhteisö.
Miten löytää halvin työterveyshuolto?
Työterveyden palveluntarjoajiien kilpailuttaminen voi olla kokeneellekin HR-johtajalle haastava tehtävä, ja siksi kilpailutus välillä isoissa taloissa ulkoistetaan.
Ei ole harvinaista sekään, että pk-yrittäjä päätyy valitsemaan palveluntarjoajan sokkona, kun tuskastuu vertailemiseen. Työterveyshuollon kilpailutuksesta voit lukea lisää täältä.
Meiltä Täsmältä saat aina täsmällisen – eli suoran – vastauksen kaikkiin kysymyksiisi. Lupaamme myös, että sopimuksemme on ymmärrettävä ja lyhyt, jotta sen sisäistää kunnolla kiireessäkin.
Ota siis rohkeasti yhteyttä, yrittäjä – vaikka vain jutellaksesi työterveyshuollon haasteista!