<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=431515529077345&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Lakisääteinen työnterveyshuolto on pakollinen järjestettävä heti, kun yritykseen palkataan työntekijä.

Yksinyrittäjän ei tarvitse työterveyshuoltoa itselleen hankkia, paitsi jos tilaajavastuu sen vaatii. Pelkkä lakisääteinen työterveyshuolto on järkevästi toteutettuna edullinen pienellekin yritykselle, eikä sen hankintaa kannata turhaan lykätä. 

Milloin työterveyshuolto on pakollinen?

Jos halutaan hoitaa lakisääteiset velvoitteet kuntoon pienin kustannuksin, kannattaa sopimuksesta rajata pois vapaaehtoiset sairaanhoitopalvelut.

Sairaanhoitopalveluihin kuuluvat muun muassa lääkärikäynnit äkillisissä sairastapauksissa sekä muut palvelut, joita yleensä on totuttu etsimään terveyskeskuksesta.

Lakisääteinen työterveyshuolto siis kattaa vain ne velvoitteet, jotka laki edellyttää, ja sen tavoitteena on ainoastaan varmistaa, että työntekijät eivät sairastu työnsä vuoksi.

Artikkeli: Mitä lakisääteiseen työterveyshuoltoon kuuluu ja mitä ei?

Täsmästä lakisääteisen työterveyshuollon voi hankkia kahdella tavalla:

  • Perus-paketissa on kiinteä vuosimaksu
  • Startti-sopimuksessa palvelut veloitetaan käytön mukaan.

 

Pitääkö kaikilla olla työterveyshuolto?

Yksinyrittäjän ei aina tarvitse hankkia työterveyshuoltoa. Heti, kun porukkaan tulee muita työntekijöitä – vaikka vain kausiavuksi tai osa-aikaiseksi – on lakisääteinen työterveyshuolto pakko järjestää.

Onko yrityksellä aina työterveyshuolto?

Ei. Suomessa on myös yrityksiä, joissa lakisääteinen työterveyshuolto on jätetty hankkimatta, vaikka työntekijöitä on palkattu. Tällöin rikotaan lakia. Velvoite kannattaa hoitaa rivakasti kuntoon vaikka ostamalla työterveyshuoltopalvelut saman tien netistä.

Apua, mitä jos ei ole työterveyshuoltoa?

Jos työterveyshuolto jää kokonaan järjestämättä, on seurauksena työsuojeluviranomaisen puuttuminen asiaan – ja mahdollinen sakkorangaistus.   

Velvoitteensa laiminlyönyt yritys voi joutua ratkaisemaan vastuukysymyksiä oikeusteitse, jos työntekijä sairastuu työperäisesti.

Mikäli työterveyshuollon järjestäminen on päässyt unohtumaan, ei asiaa kannata jäädä nolostelemaan, vaan hoitaa homma heti järjestykseen. Vertaile hintoja laskurissa tai lähetä meille sähköpostia: myynti@tasma.fi 

Lue lisää

Tilaajavastuu ja työterveyshuolto
Tilaajavastuu ja työterveyshuolto
9 lokakuuta, 2023

Tarvitsetko työterveyshuollon tilaajavastuuraporttia? Nopeimmin ja vaivattomimmin saat palvelut käyttöön ostamalla työte...

Lakisääteinen työterveys tutuksi
Lakisääteinen työterveys tutuksi
2 maaliskuuta, 2021

Mitä lakisääteiseen työterveyshuoltoon kuuluu, mitä ei? Milloin lakisääteinen työterveys on järjestettävä työntekijöille...

Täsmä Työterveys Helsingin Sanomien liitteessä
Täsmä Työterveys Helsingin Sanomien liitteessä
11 syyskuuta, 2017

Tänään Helsingin Sanomien mukana jaettavassa Työterveys-liitteessä on artikkeli Täsmä Työterveydestä. Klikkaa tästä ja l...