<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=431515529077345&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Koronaa koskevat ohjeistukset muuttuvat nopeaan tahtiin – sekä kunnallisesti, sairaanhoitopiireittäin että valtiollisesti.

On ymmärrettävää, että epäselvä tilanne aiheuttaa epävarmuutta, huoltakin. Pöydällä ovat isot asiat, kuten terveys, toimeentulo ja huoli työasioista.

Teemme terveydenhuollon ammattilaisina parhaamme, jotta pysyisimme ajan tasalla alati muuttuvassa tilanteessa ja saisimme ohjeet välitettyä tuoreeltaan myös asiakkaillemme.

Valitettavasti asiakaspalvelupuhelimemme on kuitenkin tällä hetkellä erittäin ruuhkainen, eikä meillä ole mahdollisuutta tarjota sen kautta henkilökohtaista koronaneuvontaa. Mikäli olet asiakkaamme ja työterveyssopimukseesi kuuluu sairaanhoito, ota koronakysymyksissä ensisijaisesti yhteyttä etävastaanoton kautta.

Alta voit lukea viimeisimmät toimintaohjeet.

Kuinka saan todistuksen tartuntatautipäivärahaa varten?

Uusi, tilapäineni laki tartuntatautipäivärahasta astui voimaan 15.2.2022.

Uuden lain mukaan kuka tahansa lääkäri voi kirjoittaa sinulle todistuksen, jonka perusteella haet tartuntatautipäivärahaa. Todistusta varten tarvitset laboratoriossa varmistetun positiivisen koronatestituloksen.

Lakia sovelletaan takautuvasti 1.1.2022 alkaen. Voit hakea siis hakea päivärahaa, jos olet joutunut olemaan jo aiemmin tänä vuonna poissa töistä koronatartunnan vuoksi.

Tartuntatautipäivärahaa et saa niiltä päiviltä, joilta saat palkkaa tai olet oikeutettu sairauspäivärahaan.

Palkallisen poissaolosi ajalta työnantajasi voi kuitenkin olla oikeutettu tartuntatautipäivärahaan ja saattaa siksi pyytää sinua hakemaan tartuntatautitodistuksen.

Jos sinulla on jo sairauslomatodistus, pyydä tartuntatautitodistus ensisijaisesti siitä terveydenhuollon yksiköstä, josta sairauslomakin on kirjoitettu.

Olen tehnyt positiivisen kotitestin, mitä teen?

Kotitestin perusteella ei saa tartuntatautipäivärahaa.

Tästä huolimatta positiiviseen tulokseen on suhtauduttava vastuullisesti: vältä kontakteja vähintään 5 vrk ja seuraa vointiasi.

  • Työnantajalle on syytä ilmoittaa positiivisesta kotitestin tuloksesta ja sopia, miten menettelette.
  • Jos päätät oma-aloitteisesti jäädä pois työstä, työnantajalla ei ole velvollisuutta palkanmaksuun.
  • Mikäli työnantaja päättää, ettet voi tulla töihin, eikä etätyö ole mahdollista, palkanmaksuvelvollisuus säilyy.
  • Jos sinulla on oireita, voit saada sairauslomaa.
  • Harkitse viralliseen testiiin hakeutumista – tartuntatautipäivärahaa voit saada vain, jos sinulla on laboratoriossa varmistettu, positiivinen koronatestitulos.

Milloin pitää hakeutua viralliseen testiin?

Hakeudu testiin oman sairaanhoitopiirisi ohjeistuksen mukaisesti.

Ohjeistukset vaihtelevat piireittäin. Syynä on paikallinen epidemiatilanne: alueittain on jouduttu tiukentamaan testaamiskriteereitä ja muokkaamaan tärkeysjärjestystä, jotta resurssit saataisiin riittämään.

Sairaanhoitopiirien koronasivuilta ja omalta kunnaltasi saat viimeisimmät alueelliset ohjeet testaamisesta. Myös me Täsmällä seuraamme ohjeita, mutta koska päätöksiä tehdään kunnissa nyt nopeaan tahtiin, saat todenäköisesti tuoreimman tiedon suoraan kotikuntasi verkkosivuilta.

En pääse testiin, mitä teen?

Ruuhkautuminen koettelee sairaanhoitopiirien kantokykyä, ja tämä heijastuu valitettavasti myös yksityishenkilöiden arkeen. Positiivista kotitestitulosta voi olla vaikeaa päästä varmistuttamaan PCR-testillä.

Mikäli tarvitset varmennetun testituloksen esimerkiksi tartuntatautipäivärahaa varten, mutta et alueellisen ohjeistuksen perusteella ole pääsemässä julkiselle puolelle testiin, voit halutessasi teettää omakustanteisesti virallisen koronatestin yksityisellä puolella.

Myös osa työnantajista tarjoaa testin työntekijöilleen, mutta tämä on hyvä varmistaa työnantajalta ennen testiin hakeutumista.

Testejä tarjoavat 9Lives, Pihlajalinna, Mehiläinen ja Terveystalo. Kaikista näistä paikoista positiivinen testitulos siirtyy omakantaan ja kotikunnan terveysviranomaisille.

Täsmällä meillä ei valitettavasti ole mahdollisuutta koronatestaamiseen.

Minulla on hengitystieoireita, mitä teen?

Oireiselle ajalle saat Täsmän etävastaanoton kautta sairauslomatodistuksen, jos olet asiakkaamme ja sopimuksenne kattaa sairaanhoidon.

Mikäli oireesi ovat lieviä, voit hoitaa niitä kuten tavallista hengitystieinfektiota: lepää, juo paljon nesteitä, ota tarvittaessa kuumetta alentavaa lääkettä.

Vältä kontakteja mahdollisuuksien mukaan – vaikka vaiva osoittautuisi tavalliseksi flunssaksi, on turvallisinta ja vähintäänkin kohteliasta olla tartuttamasta muita.

Jos sinulla on hengenahdistusta, vaikeuksia nousta vuoteesta, et saa juotua riittävästi nesteitä, olo on kovin heikko tai korkea kuume tuntuu pitkittyvän, on syytä hakeutua päivystykseen.

Kuinka pitkään kontakteja pitää välttää?

Tällä hetkellä (17.1.2022) suositellaan koronapotilaalle 5–10 päivän mittaista eristystä, vaikka oireet loppuisivat jo aikaisemmin.

Suositukset muuttuvat nopeaan tahtiin ja suosittelemme sinua varmistamaan asian oman kotikuntasi tai sairaanhoitopiirisi sivuilta

Jos olet poissa töistä oireettoman ajan, sovi poissaolosta ja selvitä palkanmaksun käytäntö työnantajasi kanssa. Tartuntatautipäivärahaa varten tarvitset lääkärintodistuksen ja todistuksen laboratoriossa varmennetusta positiviisesta koronatestituloksesta.

Mistä saan lisätietoa?

Ajantasaista tietoa saat esimerkiksi:

THL:n Ajankohtaista koronaviruksesta -sivuilta

Valtioneuvoston koronainfosta (myös puhelimitse)

Oman sairaanhoitopiirisi sivuilta

In English:

THL The COVID-19 epidemic: regional situation, recommendations and restrictions

Finnish Government: Corona-info (service also by phone)

Corona pages of hospital districts

Myös me Täsmällä pyrimme auttamaan sinua parhaamme mukaan. Ikävä kyllä vaikeutunut koronatilanne näkyy myös meillä ruuhkina, ja joudumme keskittämään hoitoa kiireellisiin tapauksiin.

Asiakaspalvelupuhelimemme on tällä hetkellä erittäin ruuhkainen, eikä henkilökohtainen koronaneuvonta sen kautta ole valitettavasti mahdollista. Parhaiten saat apua OmaTäsmä-etävastaanoton kautta.

Lue lisää

Työterveyshuollon kilpailutus
Työterveyshuollon kilpailutus
6 huhtikuuta, 2021

Työterveyshuollon kilpailutus tulee tavallisimmin ajankohtaiseksi tilanteessa, jossa nykyiseen palveluntarjoajaan on syy...

Selvitys: Täsmä kasvaa kaavoja murtamalla
Selvitys: Täsmä kasvaa kaavoja murtamalla
23 maaliskuuta, 2021

Täsmä Työterveyden valtteja ovat helppo yhteydenpito, selkeä ja kiinteä hinnoittelu, henkilökohtainen palvelu sekä alan ...