uusimmat uutiset

8 suurinta myyttiä influenssarokotuksista

1. Influenssarokotus voi aiheuttaa sairastumisen pitkäkestoiseen flunssaan.
- Ei voi. Tavanomaiset pistettävät influenssarokotteet, kuten kansallisen rokotusohjelman Vaxigrip- ja Fluarix-rokotteet eivät voi aiheuttaa influenssaa. Ne eivät sisällä kokonaisia, eläviä viruksia, vaan ainoastaan pieniä influenssaviruksien osasia, joita kutsutaan virusfragmenteiksi.

2. Influenssa kannattaa mielummin sairastaa kuin ottaa rokote.
- Ei. Influenssa aiheuttaa pitkän sairaspoissaolon ja on pahimmillaan tappava sairaus. On kuitenkin totta, että suoja influenssaa vastaan on pidempikestoisempi sairastettuasi sen, mutta tämä ei ole oikea paikka todistella voimiasi.

3. Rokotus ei oikeasti anna suojaa influenssaa vastaan.
- Terveillä työikäisillä rokote suojaa 5 - 8 tapauksessa kymmenestä. Absoluuttista suojaa ei siis ole tarjolla, mutta työnantajan näkökulmasta työntekijöiden rokotuttaminen on odotusarvoltaan positiivinen sijoitus.

4. Rokotuksia myydään vain suurien katteiden takia.
- Lain mukaan emme saa lisätä katetta rokotteen hintaan vaan se myydään ulos sisäänostohinnalla. Toki veloitamme hoitajan käyttämästä ajasta (alk. 18€ / rokote), mutta mikään rahasampo tämä ei todellakaan ole. Meillä Täsmässä tässä on kysymys lähinnä asiakaspalvelusta.

5. Influessarokote saattaa aiheuttaa narkolepsiaa.
- Ei huolta. Pandemix - sikainfluenssarokotteessa olleen säilöntäaineen arvellaan myötävaikuttaneen narkolepsian puhkeamiseen pienellä osalla rokotteen saaneista lapsista ja nuorista. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvassa kausi-influenssarokotteessa ei ole tällaisia pandemiarokotteen tehosteaineita. Ne ovat myös valmistettu eri tavalla.

6. Rokotetta ei tarvita jos ei kuulu riskiryhmään.
- Väärin. Myös vakavasti alttiiden henkilöiden lähipiiri tulee rokottaa jotta influessa ei leviä. Kun kaikki työpaikalla ovat rokotettu, saavutetaan ns. laumasuoja ja näin pysäytetään influenssan leviäminen. Laumasuojan saavuttaminen on tärkeää, koska tällöin myös ne joille rokotus ei ole antanut riittävää suojaa tai eivät ole rokotettuja, eivät saa muilta tartuntaa.

7. Rokotteen ottaminen on kallista.
- Riippuu keneltä kysytään. Moni palkkatyöläinen säästää usein tässä ja ottaa tietoisen riskin, koska eihän viikon poissaolo maata kaada, mutta talvikauden flunssa-aalto ei välttämättä työnantajaa naurata. Kun työntekijät loppuvat juuri joulusesongin aikaan, se voi olla monelle yrittäjälle katastrofi.

8. Kun kaikki työntekijät käyvät rokotuksessa, siitä aiheutuu jo itsessään poissaoloja.
- Kun hoitaja tilataan työpaikalle antamaan rokotukset, yhteen potilaaseen kuluu aikaa noin 3-5 minuuttia ja tämän jälkeen henkilö voi jatkaa töitä ihan normaalisti.

Oletko kiinnostunut rokotuttamaan työntekijäsi?

Toteutamme rokotukset asiakasyrityksillemme lääkäriasemalla tai tulemme tarvittaessa työpaikallenne.

Rokottaminen työpaikalla:
Hinta koostuu rokotteesta 17€ ja työterveyshoitajan käyttämästä ajasta (myös matka-aika).

Rokottaminen lääkäriasemalla:
Rokotuskäynti 35€ (sisältää rokotteen).

Otathan yhteyttä omaan nimettyyn työterveyshoitajaasi! Yhteystiedot löydät täältä.

Jos yrityksesi ei vielä ole Täsmä Työterveys Oy:n asiakas. Aloita lakisääteisen työterveyshuoltosopimuksen kilpailuttaminen kokeilemalla hintalaskuriamme täällä.